Samarbeidspartnere
Det er mange andre enn bare Studentparlamentet som jobber for studentenes ve og vel. Her er noen av dem. Studentparlamentet samarbeider selv ofte med mange av disse aktørene.
Det er mange andre enn bare Studentparlamentet som jobber for studentenes ve og vel. Her er noen av dem. Studentparlamentet samarbeider selv ofte med mange av disse aktørene.
Velferdstinget Vest (VT Vest) er en sammenslutning mellom studentdemokratiene på alle utdanningsinstitusjonene som er tilknyttet Studentsamskipnaden på Vestlandet. Formålet med Velferdstinget er å gi studentene på Vestlandet en felles stemme opp mot studentsamskipnaden og andre aktører i studentvelferdssaker. Det er 29 representanter som tilsammen utgjør Velferdstinget. UiB har 9 av representantene i Velferdstinget. UiBs representanter utgår fra Studentparlamentet, men velges direkte gjennom personvalg hver vår. Ettersom representantene velges ut fra Studentparlamentsvalget, skal det ikke velges representanter til Velferdstinget Vest på konstituerende møte i Studentparlamentet.
Representerer du en studentorganisasjon som ikke er knyttet til studentdemokratiet? Fortvil ikke. Kulturstyret bevilger årlig om lag en million kronter til studentkulturen i Bergen. Hos dem kan du søke om både driftstøtte, tidsskriftsstøtte og prosjektstøtte. Søknadsfrist er 15. februar. Som kompetanseorgan arrangerer Kulturstyret også jevnlige kurs, og kan kontaktes for hjelp og støtte for nye og eksisterende organisasjoner.
Studentene ved UiB er gjennom Studentparlamentet medlem av Norsk Studentorganisasjon (NSO). NSO er en nasjonal interesseorganisasjon for tilnærmet samtlige norske studenter og jobber i hovedsak med å påvirke politikken på nasjonalt nivå slik at den går i studentenes favør. NSO velger også studentrepresentanter til en rekke nasjonale råd og utvalg.
Alle studentdemokratiske organer tilknyttet Studentparlamentet, det vil si alle student- og fagutvalg, har anledning til å søke prosjektmidler fra NSOs frifond. Dette må skje gjennom Arbeidsutvalget (au@spuib.no). Midlene skal gå til organiserte aktiviteter relatert til studentpolitisk arbeid. Målsetningen for bruk av midlene er å øke interessen for- og engasjementet innen studentpolitikk.
SAIH ble dannet i 1961, med mottoet «Utdanning for frigjøring», og arbeider med utdanning som bistand. Sentralt i arbeidet er støtte til høyere utdanning, men også sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber for LHBT, likestilling, urbefolkning, og HIV-positives rettigheter. Organisasjonen finansieres i stor grad av studenter og akademikere i Norge gjennom «tierordningen».
Studentparlamentet UiB har i løpet av de siste årene samarbeidet med SAIH gjennom arrangementer som “International Days”. SAIH har tidligere fremmet resolusjoner i Studentparlamentet og kommet med innspill til relevante saker. Arbeidsutvalget er jevnlig i møter med ledelsen, samt deltatt på arrangementer i regi av lokallaget i Bergen. SAIH har observatørplass i Studentparlamentets Internasjonale komité.
Jussformidlingen tilbyr gratis rettshjelp, og gratis juridisk bistand til privatpersoner. De hjelper deg uavhengig av hvor du bor.
Økonomiformidlingen tilbyr gratis økonomisk rådgiving til privatpersoner. De kan hjelpe med alt fra enkle sparetips og oppsett av budsjett, til spørsmål innen gjeld, forsikring, skatt og pensjon.
Universitetet i Bergen er Vestlandets viktigste kunnskapsinstitusjon. De er et internasjonalt rettet forskingsintensivt breddeuniversitet. Universitetet driv forsking, kunstnerlig utviklingsarbeid og undervisning innen et stort spekter av fagområdet. UiB har 7 fakultet og 40 institutt.
Studentombudet er en uavhengig bistandstjeneste som har i oppgave å ivareta rettssikkerheten til studentene ved Universitetet i Bergen ved hjelp av råd og veiledning.
Studentombudet sin viktigste funksjon er å gi råd om rettigheter og plikter i studentsaker til studenter og ansatte. Studentombudet er ikke partsrepresentant og fatter ikke vedtak i enkeltsaker.
Sammen er en samskipnad for studenter som betaler semesteravgift til læresteder på Vestlandet.
Når du har betalt semesteravgiften får du tilgang til alle Sammen sine tilbud. De driver treningssentre, barnehager, helsetjenester, boliger, kafeer med mer. Noen av tjenestene deres er gratis for deg som student, og prisene forøvrig skal være konkurransedyktige og rimeligst mulig for studenter. Alt deres overskudd går tilbake til studentene.