Velkommen - tale til nye studenter

Dette er et utdrag fra leder av SP-UiB, Johanne Vaagland, sin åpningstalentale til nye studenter 11. august 2015.

 

 

Kjære alle nye studenter. Velkommen til Universitetet i Bergen og til Norges beste studieby!

 

Som ny student i Bergen har dere utrolig mange fine år foran dere. Dere skal rusle rundt på Høyden, bade på Verftet, gå på konserter på Hulen og slite dere opp trappene på Stoltzen. Med andre ord: dere har valgt helt riktig by å studere i.

 

I tillegg har dere som er her i dag valgt å ta en utdanning, og det har dere gjort lurt i. Ikke bare for deres egen del, men også for Universitetet og for Bergen som studentby. Vi trenger å fylle forelesningssalene med lærevillige studenter, og vi trenger å fylle Bergen med et aktivt studentmiljø. Det er det dere som skal bidra til.

 

Som student på universitetet vil du bli stilt krav til. Du vil bli testet på at du har lest pensum og bedt om å delta i diskusjoner med medstudenter. Men dere må huske at dere som studenter også kan stille krav til Universitetet. Jeg oppfordrer dere til å være aktive studenter, til å utfordre professoren og stille kritiske spørsmål. Etter hvert som dere blir godt kjent på universitetet vil dere gjøre dere opp en mening om hva som er bra og fungerer godt, og hvor ting kan bli bedre. Jeg oppfordrer dere til å engasjere dere i fagutvalget på studiet, i studentutvalget på fakultetet eller i studentparlamentet - der kan dere aktivt bidra til å forbedre deres egen studiehverdag. Vær søkende etter ny kunnskap, bank på døra til professoren din, og utnytt sjansen til å drikke kaffe på Chaos med Frank Aarebrot.

 

Ved Universitetet i Bergen er du én av omtrent 15 000 studenter, i en by bestående av omtrent 30 000 studenter. Mange av dere kommer rett fra videregående, mange er kanskje også i Bergen for aller første gang. Forhåpentligvis har de aller fleste av dere nå fått dere et sted å bo, noe som kan være en utfordring for studentene i dag. De siste ukene har vi sett flere nyhetssaker om at det er “rekordmange ledige utleieboliger” både i Bergen og i de andre studentbyene i Norge. Det det ikke skrives like mye om i disse sakene er prisnivået på disse. Når godt over halvparten av de ledige utleieboligene koster mer enn dere mottar fra lånekassen i måneden, så sier det seg selv at det ikke gjør det noe lettere for studentene å finne seg et sted å bo. Studentene må år etter år ha deltidsjobb for å kunne ha råd til alle utgifter i studietiden. Heltidsstudenten er langt unna, men dette er det fullt mulig å gjøre noe med. Så kjære Erna Solberg, jeg sier det igjen: Vi trenger flere studentboliger og økt studiestøtte slik at studentene kan konsentrere seg om å være studenter!

 

Heldigvis er det ikke slik at det ikke finnes noe å gjøre etter at den mest hektiske tiden ved studiestart er over. Studenttilværelsen består nemlig av så utrolig mye mer enn å møte grytidlig på forelesning, grave seg ned i pensum og tilbringe lange dager på lesesalen. Som student i Bergen har dere muligheten til å delta i et studentmiljø som er stappfullt av ulike aktiviteter, dere kan bli med på omtrent hva som helst. Som del av en studentorganisasjon får du en unik mulighet til å bli kjent med nye mennesker og ta del i noe utenfor hverdagen på universitetet, enten det er å spille volleyball, jobbe i studentradioen eller arrangere debatter. Hvis dere vil få mest mulig ut av studietiden deres så er det bare å finne seg noe å engasjere seg i med en gang, det finnes over hundre organisasjoner som vil at du skal bli med deres organisasjon.

 

Kjære alle nye studenter - tusen takk for at dere har valgt å studere ved Universitetet i Bergen. Jeg håper dere blir like forelsket i denne byen som jeg har blitt.


Lykke til med studiene, vi håper dere blir her i mange, mange år!